- Tractament ambulatori
- Assistència a un centre de dia
- Prestacions en benefici de la comunitat
- Permanència de cap de setmana a domicili
- Realització de tasques socioeducatives
- Llibertat vigilada
- Convivència amb altra persona, família o grup educatiu.
Tractament ambulatori
Els menors sotmesos a aquesta mesura hauran d’assistir a un centre designat amb la periodicitat requerida per facultatius que els atenguen i seguir les pautes fixades per l’adequat tractament de l’anomalia o alteració psíquica, adicció al consum de drogues o alteracions en la percepció que patisquen. D’aquesta manera, el tractament ambulatori es converteix en una mesura destinada als menors que disposes de les condicions adequades a la seua vida per a beneficiar-se d’un programa terapèutic en el medi on resideixen.
Assistència a un centre de dia
Els menys sotmesos a aquesta mesura residiran en el seu domicili habitual i acudiran a un centre, plenament integrat en la comunitat, a acomplir activitats de suport, educatives, formatives, laborals i d’oci. En aquesta mesura el menor és derivat a un centre on es recolza la seua competència social. El propòsit d’aquesta mesura és la de proporcionar al menor un ambient estructurat durant bona part del dia compensat així les carències del ambient familiar. El projecte socioeducatiu del menor pren cos al centre inclús quan el menor pot acudir a altres recursos de suport.
Prestacions en benefici de la comunitat
Aquesta mesura consisteix en la realització per part del menor mesurada consistia en la realització per part del menor d’unes activitats d’interés general en benefici de la col·lectivitat, o de persones que es troben en una situació de precarietat per qualsevol motiu, mitjançant els quals es pretén responsabilitzar-se dels seus actes així com de la resolució dels danys o perjudicis que s’han causat.L’objectiu general és donar una resposta penal puntual i responsabilitzadora a la situació de conflicte del menor infractor, amb la participació dels agents comunitaris. Es buscarà relacionar l’antura d’eixes activitats amb la natura del bé jurídic lesionat pels fets sotmesos pel menor. Les activitats han d’adaptar-se a les capacitats del menor i desenvolupar mitjançant la col·laboració en les tasques pròpies de determinats serveis públics de caràcter gratuït o entitats de caràcter privat, sense ànim de lucre, amb finalitats d’interés social, degudament acreditades. Amb l’aplicació d’aquesta mesura es permet a la comunitat la possibilitat d’acceptar la seua part de responsabilitat en la solució del problema de la delinqüència juvenil, participant en les sancions imposades.
Permanència de Cap de Setmana a Domicili
Aquesta mesura es defineix com una intervenció educativa a instància judicial en la qual el menor sotmés deu estar al seu domicili fins a un màxim de 36 hores entre la vesprada o la nit del divendres o diumenge, a excepció del temps que tinga que dedicar a les tasques socioeducatives assignades pel Jutge de Menors. El contingut d’aquesta mesura vindrà determinat per Jutge en la resolució temporalitzar-se per períodes de cap de setmana. A falta d’un contingut explícit, el tècnic que executa la mesura elaborara un programa d’intervenció.Realització de tasques socioeducativesLa persona sotmesa a aquesta mesura ha de realitzar, sense internament ni llibertat vigilada, activitats específiques de contingut educatiu encaminades a facilitar-li el desenvolupament de la seua competència social. Pot suposar la participació del menor en un programa ja existent en la comunitat o bé a un creat pel professional encarregat en executar la mesura. En aquest sentit, des del Servei s’han elaborat dos Programes amb contingut específic que es realitzen igualment amb els grups de joves de risc:
- Programa d’Educació Vial supervisat per la Direcció General de Tràfic.
2. Programa d’Educació Afectiu Sexual supervisat per la nostra àrea de salut
Llibertat vigilada
En aquesta mesura es du a terme el seguiment de l’activitat del menor sotmés a la mateixa i de la seua assistència a l’escola, al centre de formació professional o al lloc de treball, segons els casos, procurant ajudar a superar els factors que determinaren la infracció comtessa. Així mateix, aquesta mesura obliga, si és procedent, a seguir les pautes socioeducatives que assenyale l’entitat pública o el professional encarregar del seu seguiment, d’acord amb el programa d’intervenció elaborat a l’efecte i aprovat pel jutge de menors. La persona sotmesa a la mesura també queda obligada a mantindre amb el professional les entrevistes establides al programa i complir, si escau, les regles de conducta imposades pel jutge. L’objectiu general es donar resposta penal personalitzada i responsabilitz adora a la situació del conflicte del menor infractor en el seu medi familiar i social.
Convivència amb altra persona, família o grup educatiu
La persona sotmesa a aquesta mesura deu conviure, durant el període de temps establert pel jutge, amb altra persona, amb una família diferent de la seua o amb un grup educatiu, adequadament seleccionats per a orientar-la al seu procés de socialització.